Kan vi tænke os syge – og raske igen?

Fra dagbogen.

Jeg har nu lidt frygteligt nogle dage. Men jeg tænker at lidelsen – i hvert fald delvist – skyldes de meget negative tanker, jeg har. Jeg har altså – tænker jeg – ikke negative tanker, fordi jeg lider, men omvendt: Jeg lider, fordi jeg har negative tanker.

Og det er jo let at forklare ud fra Vandrer mod Lyset: Negative tanker tiltrækker mørket, der giver lidelser.

Det er så let – alt for let og fristende og nærliggende – at lade sig suge ind i en negativ spiral af negative tanker og dermed lidelser; en lidelse, der fodrer og forstærker sig selv ud fra skemaet: Negative tanker – mørke – lidelser – flere negative tanker – mere mørke – mere lidelse osv.

Derfor må kuren være at prøve – i det mindste prøve – at tænke mere positivt – fx gennem denne indsigt.

For det modsatte gælder jo også: Positive tanker tiltrækker lyset, der giver fred og velvære.

Engang stødte jeg på nogle tanker af en kristen forfatter, Norman Vincent Peale, der skrev noget i retning af: Tænk positivt, lev lykkeligt. Og det er slet ikke så dumt.

Måske er det rigtigt: Vi kan både tænke os syge, men vi kan også tænke os raske igen. Det kan lyde provokerende for mennesker, der som jeg selv, ofte lider mentalt. Og med dette ønsker jeg ikke at pege fingre ad nogen. Blot søge at inspirere.

Og det er ikke en indsigt jeg (måske) har fundet på toppen af verden i en rus af lykke; men derimod en sandhed jeg har vundet på bunden af et helvede, jeg har levet i gennem årtier:

Selvvunden. Selvlevet. Selverfaret. Måske kan den hjælpe andre også?


Ét svar til “Kan vi tænke os syge – og raske igen?”

  1. Hej Carsten. Jeg har tænkt en del over hvad du skriver om negative tanker. Negative tanker virker som en evigt nedadgående spiral mod bunden af sindet. Derfor er det vigtigt at prøve at anstrenge sig for at få en eller anden positivitet ind i livet i små glimt som så kan vokse lidt over tid. Det har taget mig år at lære altid at prøve at få den positive vinkel med for ellers har man jo lyst til at leve i evig hedens søvn og arme hvis man lider af et depressive og melankolsk sind. Jeg synes at livet som sådan er blevet mere overkommeligt med alderen. Ulempen er så at der formentlig er færre år tilbage at virke i. Mvh Birgit Egsgaard Rasmussen

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: